Nieuws


12 september 2019

Hoe talenten via Tech erkenning krijgen van collega’s


Hoe zorg je ervoor dat iemand optimaal presteert op zijn of haar positie? Hoe zorg je voor eenheid op de werkvloer? Het zijn vragen waar HR-managers zich dag in, dag uit mee bezig houden. Het antwoord ligt, naar Amerikaans voorbeeld, in de technologie.

Geschreven door: HRTech Redactie

Op de werkvloer kan erkenning krijgen van een collega dé motivatie zijn die ieder talent nodig heeft om het onderste uit de kan te halen. Het beoordelen van elkaars prestaties kan voor eenheid zorgen en voor een professioneel, geconcentreerd en gebalanceerd team dat streeft naar resultaat. Maar hoe zorg je ervoor dat collega’s elkaar kunnen erkennen?

BadgesJoannaBij de Amerikaanse autobouwer General Motors wordt er geëxperimenteerd met diverse software die beloningsprogramma’s binnen bedrijven automatiseren. Het belonen van talenten, bijvoorbeeld op basis van de erkenning van collega’s, is niet nieuw voor bedrijven als het gaat om het motiveren van personeel. Bij General Motors was er geen zicht op hoe de tientallen beloningsprogramma’s die wereldwijd gebruikt werden op de kosten drukten en nog belangrijker: wat de invloed van deze programma’s was op bijvoorbeeld engagement binnen het bedrijf.

De Voordelen

Deze software, die erkennings- en beloningsprogramma’s moderniseert, wordt door ervaringsdeskundigen aangeprezen. De software zou budget-vriendelijk en zeer makkelijk te implementeren zijn, zeker door de technologische innovaties die het gemakkelijk maken om ingepast te worden in een (digitale) bedrijfsstructuur. En juist die voordelen zorgen ervoor dat deze software momenteel door grote bedrijven over de hele wereld wordt ingezet.

Want zulke software kan de motor zijn achter engagement binnen een bedrijf, zeggen HR-managers bij het eerdergenoemde General Motors. De digitale complimenten van collega’s zijn volgens statistieken uit eigen bedrijf een van de grote drijfveren achter engagement. Het door social media gewoon geworden gebruiken om zaken te  ‘liken’, heeft het laagdrempeliger gemaakt om digitale feedback tussen collega’s te delen. Hoe meer erkenning van andere collega’s, hoe meer verbondenheid met het bedrijf, stellen zij. En als er dankzij een slimme technologische oplossing meer talenten verbonden kunnen worden, met elkaar én met het bedrijf, maar zonder operationele bemoeienis van HR en vaak zonder financiële beloning, dan is dat toch een echte HR-droom?

Ook in Nederland

Het stimuleren van engagement binnen een bedrijf is een van de grote levensvragen van HR-managers om talenten binnen de deur te houden. Dat de technologie op een gegeven moment een antwoord zou vinden op deze zoektocht viel te verwachten. Dat deze software nu ook al in Nederland verkrijgbaar is, is extra mooi. Een goed voorbeeld is point solution O.C. Tanner, dat samenwerkt met middelgrote en grote bedrijven in de domeinen van Prestatiemanagement en Samenwerking. Maar ook in HR suite van Talentsoft of BambooHR (zie onder), waar essentiële thema’s als erkenning en beoordeling samenkomen op het digitale platform, is software voor HR-processen als competentiemanagement, opleiding en beloning gebundeld.

BambooBadges

Dat erkenning door collega’s en het belonen van prestaties motiveren behoeft geen verdere uitleg. De software die deze factoren digitaliseert is echter nog een onbekend terrein voor veel HR-managers, die het vaak in offline middelen zoeken. Toch lijkt de ontwikkeling van deze software weer een nieuwe stap in een richting waar Human Resources al een tijdje heengaan: technologie en innovatie als vergemakkelijking van de dagelijkse taken van de HR-manager. En als de sfeer op de werkvloer en de prestaties van het personeel daar beter van worden, dan valt daar niets tegen in te brengen.

Deel dit artikel
Dit artikel is 93 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter 

  Nieuwsarchief

Corona (1)
Talent Journey (0)
Employer Branding (0)
Cultuur (1)
HRTech selecteren (0)
HRTech implementeren (1)
Onderzoek (23)
Interviews (4)
Persbericht (2)
Kennisbank (11)
Boekreview (0)
Partnerschap (8)
AVG-GDPR (2)
Techniek algemeen (0)
Zelfstandigen/Flexwerkers (0)
Debinars (4)
UNLEASH (23)
HR Praktijk (0)
Demo_Day (23)
Onboard.Amsterdam (1)
Insight #HRTech Review Community (0)
HRTech Taal (1)
Bersin (0)
Fosway (0)
Gartner (0)
Capterra (0)
HRTech Arena domeinen (0)
Recruitment vast (25)
Recruitment flex (28)
On/-offboarding (23)
Achtergrond Screening (9)
HR Administratie (12)
Salarissen (8)
Arbeidsvoorwaarden (8)
Dagplanning & tijdregistratie (10)
Declaraties (7)
Prestatiemanagement (27)
Samenwerken (16)
Opleidingen (26)
Assessments (16)
HR Analytics (18)
Strategische personeelsplanning (10)