Nieuws


20 juni 2019

HR Data, wat kun je er mee?


HR heeft veel data, vaak meer dan andere afdelingen. Die data bevat een schat aan informatie. Want in feite is het een verzameling van vele persoonlijke verhalen. Om er iets mee te kunnen moeten we de samenvatting schrijven. Maar hoe? En waar begin je? Tijdens de Recruitment+Talent Tech Demo_Day 2019 in Utrecht kon je tools ontdekken waarmee je de data in je organisatie voor je laat werken.

Categorie: HR Analytics, Demo_Day
Geschreven door: HRTech Redactie

Demo_Day 2019De toekomst van HR zit in data. Want wie data juist analyseert hoeft niet meer alleen te vertrouwen op onderbuik maar kan gefundeerde beslissingen nemen. Data valkuilen zijn er ook. Zoals beginnen zonder heldere doelstelling. Linda de Jong, HRTech Expert en eigenaar van Talent in Perspectief: “Wat je niet moet doen is de data bekijken en je afvragen: wat halen we hier uit? Dan kom je uit op oppervlakkigheden.”

Veel bedrijven starten volgens De Jong met data verzamelen, maar volgens de wiskundige is het beter te beginnen met een hypothese. “Pas als je weet wat je wilt onderzoeken, weet je welke data je nodig hebt.”

Gelijk loon checker

Tijdens Demo Day waren er verschillende partijen die helpen HR- en organisatievraagstukken op een data gedreven manier op te lossen. Zoals AnalitiQs die verschillende tools heeft ontwikkeld. Gido van Puijenbroek: “De tooling geeft je de analyses, jij hoeft alleen nog maar te bedenken wát je met die informatie gaat doen.” Zo is er een rekenmodel voor strategische personeelsplanning waarmee je kunt zien of je personeelsbestand voldoende aansluit op de vraag naar personeel in de toekomst. Een andere tool van AnalitiQs is de Gelijk Loon checker. Deze tool geeft antwoord op de vraag of mannen en vrouwen gelijk worden beloond voor gelijk werk binnen jouw organisatie. Van Puijenbroek: “Wat deze tool uniek maakt, is dat de gebruiker diep kan downdrillen in de organisatie en deze vraag bijvoorbeeld ook kan beantwoorden voor subgroepen zoals IT’ers die minder dan 2 jaar werkervaring hebben.”

Figuur-2.-Uitplitsingspagina-land-om-te-controleren-of-er-bij-specifieke-landen-wel-een-beloningsverschil-is

Richting

Data helpt je richting geven, keuzes te maken. Thalento, ook aanwezig vanuit België tijdens Demo_Day, helpt daarbij. Wat besteden we aan wervingskosten? Wat is het gemiddelde verloop? Zo was er een klant die vooral wierf onder studenten die ze vervolgens een duur opleidingstraject aanboden. Na dat traject waren de kersverse opgeleide werknemers vaak binnen een jaar weg. Thalento liet zien dat ze vooral wierven onder studenten met een sterke sociale behoefte, mensen die wilden samenwerken. In deze functie waren ze vaak alleen aan het reizen. Met dit inzicht kon het bedrijf veel gerichter op zoek naar nieuwe kandidaten.

Intuïtieve spelvorm

Data laat je ook verschillende toekomstscenario’s van je organisatie zien bij een bepaalde koers of keuze. Dat kan via Nationale Nederlanden in samenwerking met Crunchr. Een handige toolset waarmee je personeelsscenario’s doorrekent, inzicht krijgt in werkgeversimago tot retentie. Met Crunchr ontdek je wat jouw werknemers echt belangrijk vinden. Salaris? Kansen? Coaching? Opleiding? Dat gaat via een (anonieme) spelvorm. Ook One2ten peilt op een laagdrempelige manier via mobiel, tablet, PC of zuil hoe tevreden medewerkers óf klanten zijn. Zo weet je weet je waar je op moet inzetten bij het recruitmentproces en hoe je werknemers behoudt.

One2Ten_DD19

Gewoon beginnen

Als je de schat aan data die je als HR in handen hebt goed analyseert en interpreteert kan die data op vele gebieden voor je werken. Mits je kwalitatief goede data in handen hebt. De Jong: “Data is nooit optimaal. Je moet blijven monitoren, blijven verbeteren. Zie je door de bomen het bos niet meer, begin dan met het stellen van een concrete vraag en kijk vervolgens welke data je nodig hebt om die te beantwoorden.” 

Deel dit artikel
Dit artikel is 81 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter 

  Nieuwsarchief

Corona (1)
Talent Journey (0)
Employer Branding (0)
Cultuur (1)
HRTech selecteren (0)
HRTech implementeren (1)
Onderzoek (23)
Interviews (4)
Persbericht (2)
Kennisbank (11)
Boekreview (0)
Partnerschap (8)
AVG-GDPR (2)
Techniek algemeen (0)
Zelfstandigen/Flexwerkers (0)
Debinars (4)
UNLEASH (23)
HR Praktijk (0)
Demo_Day (23)
Onboard.Amsterdam (1)
Insight #HRTech Review Community (0)
HRTech Taal (1)
Bersin (0)
Fosway (0)
Gartner (0)
Capterra (0)
HRTech Arena domeinen (0)
Recruitment vast (25)
Recruitment flex (28)
On/-offboarding (23)
Achtergrond Screening (9)
HR Administratie (12)
Salarissen (8)
Arbeidsvoorwaarden (8)
Dagplanning & tijdregistratie (10)
Declaraties (7)
Prestatiemanagement (27)
Samenwerken (16)
Opleidingen (26)
Assessments (16)
HR Analytics (18)
Strategische personeelsplanning (10)