Nieuws


29 april 2019

HRTech Taal deel 2; Wat is nou die 'cloud'?


Het woord 'Cloud' wordt tegenwoordig overal gebruikt. Maar wat betekent het nu eigenlijk en wat zijn de consequenties ervan als een systeem in de cloud staat. Hoef je dan als organisatie helemaal niets meer met IT te doen?

Categorie: Kennisbank
Geschreven door: HRTech Redactie

1200x650_HRTech KennisbankHRTech Kennisbank

Sinds maart is de Kennisbank op HRTech Review live. Daarin vind je nu al veel informatie over HRTech Taal, onderzoeken en informatie van/over HRTech aanbieders. Omdat de ontwikkelingen zich in rap tempo blijven opvolgen zal die kennisbank nooit 'af' of 'compleet' zijn en is het continue in ontwikkeling. Als jij iets mist, laat het ons weten!

Een aantal hoofdthema's en nieuwe content zullen we regelmatig uitlichten op de site, zodat jullie de weg weten te vinden. Deel 2 in deze serie over HRTech Taal.

Wat is nu 'Cloud'?

Cloud is te vertalen als wolk en wordt gezien als iets dat 'ergens buiten' te vinden is en in de lucht omdat je het ook op je mobiel kunt vinden. Ook wel betekent het ‘in de internet wolk’, ergens op internet, en dus niet bij jou op kantoor. Het gaat daarbij om zowel de hardware, de servers, als de software, de programma's die op die hardware 'draait, die in die cloud te vinden is. Dit in tegenstelling tot vroeger waarbij de software en hardware on premise was, zie hierna.

Handig, want bij upgrades van die hardware of software hoef je in basis niets te doen. Net als een nieuwe versie van een app op je telefoon. Alleen kan die nieuwe versie wel impact hebben op je HR processen en dat gaat dus niet altijd ‘vanzelf’. Daar zit nog een belangrijk verschil tussen privé apps en zakelijke apps, hoewel die zakelijke apps ook steeds makkelijker te gebruiken zijn. Ook al zit een applicatie in de cloud je zou nog steeds zelf als organisatie beheer moeten inrichten om bij te blijven bij de nieuwste versies en om interfaces (zie HRTech Taal deel 1) aan de praat te houden

Alles "..AAS"

Een term die veel als synoniem voor cloud wordt gebruikt is 'As A Service'. Er zijn veel begrippen die eindigen op "AAS" of geschreven als "..aaS". Dit betekent in essentie niet meer als ‘in de cloud’; een software dienst die als service in de cloud wordt aangeboden.

Een belangrijk verschil met software die je op een server in je eigen organisatie installeert is dat je niet eenmalig betaalt voor de software, maar vaak op abonnement basis.

De belangrijkste vormen zijn;

On Premise

"On Premise" ("On Premises" is beter Engels, maar wordt minder gebruikt) betekent in goed Nederlands ‘op je eigen terrein/kantoor’. Hierbij is de software in ieder geval nog geïnstalleerd op hardware in de serverruimte van je eigen organisatie en in het ‘slechtste’ geval ook nog op iedere computer van iedere gebruiker. Bij een upgrade van de HR software moet je dus alle servers en computers aanpassen. Daar heb je aardig wat IT kennis bij nodig binnen je organisatie, of uitbesteed aan een IT leverancier. 

350x100_Techniek AlgemeenTechniek algemeen

Dit artikel valt in het domein Techniek Algemeen van de onderwerpen in de Kennisbank. Zo kun je ook zoeken op specifieke informatie over Recruitment of bijvoorbeeld Opleidingen.

Deel dit artikel
Dit artikel is 61 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter 

  Nieuwsarchief

Corona (1)
Talent Journey (0)
Employer Branding (0)
Cultuur (1)
HRTech selecteren (0)
HRTech implementeren (1)
Onderzoek (23)
Interviews (4)
Persbericht (2)
Kennisbank (11)
Boekreview (0)
Partnerschap (8)
AVG-GDPR (2)
Techniek algemeen (0)
Zelfstandigen/Flexwerkers (0)
Debinars (4)
UNLEASH (23)
HR Praktijk (0)
Demo_Day (23)
Onboard.Amsterdam (1)
Insight #HRTech Review Community (0)
HRTech Taal (1)
Bersin (0)
Fosway (0)
Gartner (0)
Capterra (0)
HRTech Arena domeinen (0)
Recruitment vast (25)
Recruitment flex (28)
On/-offboarding (23)
Achtergrond Screening (9)
HR Administratie (12)
Salarissen (8)
Arbeidsvoorwaarden (8)
Dagplanning & tijdregistratie (10)
Declaraties (7)
Prestatiemanagement (27)
Samenwerken (16)
Opleidingen (26)
Assessments (16)
HR Analytics (18)
Strategische personeelsplanning (10)