Nieuws


17 december 2018

Onboarding is geen bijzaak meer voor HR


Het op een goede manier onthalen van nieuwe medewerkers heet sinds ruim 5 jaar ‘onboarding’ en is één van de nieuwe taken van HR geworden. Een valse start in je nieuwe baan laat vaak een onuitwisbare indruk achter. Dat het daarom geen bijzaak meer is blijkt bij Onboard.Amsterdam, waar meer dan 950 geïnteresseerden zich lieten informeren over onboarding bij onder andere IBM, HEMA, ASML en Netflix.

Categorie: On/-offboarding
Geschreven door: HRTech Redactie

Dit relatief jonge vakgebied binnen HR heeft de meeste schoolboeken nog niet bereikt, maar dat het ondertussen ‘mainstraim’ is dat bleek wel afgelopen 29 november in de Kromhouthal in Amsterdam. Een energiek evenement waar een heel positieve sfeer hing waar voor de tweede editie van Onboard.Amsterdam maar liefst 950 mensen op af kwamen.

Georganiseerd door één van de grondleggers

Een evenement georganiseerd door Appical, dat pas 6 jaar bestaat en in 2013 bij toen nog HR Tech World, nu UNLEASH, de prijs voor meest innovatieve start-up in Europa won. Ik schreef toen al over de kansen voor dit nieuwe HR proces, zowel voor vaste als flexibele werkers, bij ZiPConomy. En dat die kansen zijn uitgekomen werd in die Kromhouthal wel duidelijk. Met bijna 50 medewerkers en heel grote klanten die op het evenement presenteerden is Appical een van de wereldwijde marktleiders op Onboarding gebied.

Total Talent Acquisition

Het Onboarding proces zelf en de tooling die daarvoor beschikbaar is staat neutraal ten opzichte van de contractvormen die er zijn in een organisatie. Het is nog steeds vaak HR die bepaalt dat de onboarding alleen wordt ingezet voor vaste medewerkers. Dat er goede mogelijkheden zijn om onboarding te koppelen aan alle werkenden die via recruitment binnen stromen mocht ik zelf presenteren op het interactive stage. Aan de hand van de case bij de VRT, de Vlaamse Radio- en Televisieomroep, heb ik laten zien hoe zij ‘Total Talent Acquisition’, recruitment voor vast en flex, mogelijk maken. De presentatie is hier nog terug te vinden.

OnboardingTech

Onboarding groots aangepakt

Bij kleine organisaties zijn veel HR onderwerpen niet eens een onderwerp eigenlijk en gaan ‘processen’ vanzelf goed. Een goed voorbeeld daarvan is ‘onboarding’. Zoveel elementen, als een rondleiding, kennis maken met nieuwe collega’s, informatie over de organisatie ontvangen en je werkplek regelen, zijn vanzelfsprekend toch? Totdat de organisatie opeens heel groot is en je nieuwe manager, die je pas 1 keer hebt gezien tijdens het interview, vergeet dat het je eerste werkdag is.

Zo’n valse start is funest, voor de persoon zelf, voor employer branding en voor de cultuur in de organisatie. Dat ook grote organisaties dit ondertussen inzien werd duidelijk bij de presentaties op het hoofdpodium en de 2 breakout rooms. Een goed overzicht met 8 tips en 1 blind sport van alle sessies is hier terug te vinden op het blog van Yes! We Connect, de partner die de onboarding voor het evenement zelf deels voor hun rekening namen. Door vooraf een soort profiel test te doen werden de badges voor het evenement al een eerste voorbeeld van onboarding, want zo’n instrument is natuurlijk ook  binnen je organisatie zelf in te zetten.

En je verzamelt meteen veel data over je publiek, waarvan ruim 60% jonger dan 37 jaar bleek, dat met 37% de grootste doorbraken verwachten van AI en koningin Maxima met 21% de meest inspirerende leider vindt.

Samenvatting

De visuele samenvatting van de dag is gemaakt door Jam Visual Thinking.

Appical-Onboard-Amsterdam

 

Deel dit artikel
Dit artikel is 130 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter 

  Nieuwsarchief

Corona (1)
Talent Journey (0)
Employer Branding (0)
Cultuur (1)
HRTech selecteren (0)
HRTech implementeren (1)
Onderzoek (23)
Interviews (4)
Persbericht (2)
Kennisbank (11)
Boekreview (0)
Partnerschap (8)
AVG-GDPR (2)
Techniek algemeen (0)
Zelfstandigen/Flexwerkers (0)
Debinars (4)
UNLEASH (23)
HR Praktijk (0)
Demo_Day (23)
Onboard.Amsterdam (1)
Insight #HRTech Review Community (0)
HRTech Taal (1)
Bersin (0)
Fosway (0)
Gartner (0)
Capterra (0)
HRTech Arena domeinen (0)
Recruitment vast (25)
Recruitment flex (28)
On/-offboarding (23)
Achtergrond Screening (9)
HR Administratie (12)
Salarissen (8)
Arbeidsvoorwaarden (8)
Dagplanning & tijdregistratie (10)
Declaraties (7)
Prestatiemanagement (27)
Samenwerken (16)
Opleidingen (26)
Assessments (16)
HR Analytics (18)
Strategische personeelsplanning (10)