Nieuws


17 augustus 2018

3 van de 6 Gartner valkuilen voor digitale transformatie kan HR oplossen!


Uit onderzoek van Gartner blijkt dat er 6 valkuilen zijn die de digitale transformatie van organisaties in de weg staan. Mooie kansen voor HR om te laten zien dat HR meer is dan de personeelsadministratie. Voor drie van de valkuilen kan HR voor een positieve wending zorgen met moderne HRTech oplossingen.

Categorie: Onderzoek
Geschreven door: HRTech Redactie

business-people-cloud-HRtechDrie valkuilen waar HR het voortouw kan pakken

Een organisatie verandering gebeurd al vaak met ondersteuning van HR. Een digitale transformatie is een extreme organisatie verandering en eist nog extra inspanningen van alle betrokkenen. Met moderne HRTech tools kan HR de traditionele aanpak bij organisatie verandering omdenken en zelf het goede voorbeeld geven van een digitale transformatie.

Deze drie valkuilen die Gartner onderscheid zijn kansen voor HR;

1 - War on Talent

Althans zo benoemd Gartner dit punt dat bij hen verder gaat dan recruitment en ook gaat over talent intern te ontdekken, ontwikkelen en binnen te houden. Het gaat dus meer om het talent management domein als geheel. In dit domein zijn veel vernieuwingen in HRTech de afgelopen jaren. Allerlei apps die men op telefoon of tablet overal kan gebruiken. HRTech is veel meer ontwikkeld vanuit de employee experience en sluit daarmee goed aan bij de digitale transformatie richting klanten die de organisatie wil bereiken.

2 - Cultuurweerstand

De digitale transformatie vraagt om een flexibele organisatie, waar snelheid belangrijker is dan geen fouten maken. Hiërarchische en vaste structuren tussen verantwoordelijkheden zijn hier funest voor, waarschuwt VP Onderzoek Marcus Blosch. ‘Digitale innovatie vereist het tegenovergestelde: collaboratieve, multifunctionele en zelfsturende teams die niet bang zijn voor onzekere resultaten.’ Ook hier kunnen talent management tools helpen omdat deze veel meer vanuit zelfsturing tussen collega’s uitgaat dan van manager gestuurde HRTech. Aanvullend zijn er veel nieuwe ‘cultuur’ veranderingsapps, te vinden onder het social & engagement domein.

3 - Te weinig samenwerking

Enigszins overlappend met het cultuurweerstand punt gaat dit ook over de bereidheid tot kennisdeling als voorwaarde voor samenwerking. Dat gaat verder dan de interne organisatie en zou de samenwerking met externe partijen moeten ondersteunen. HR kan hierin samenwerken met IT die vaak al langer probeert tooling de organisatie in te rollen. Ook kun je talentpools opzetten met interne en externe kandidaten voor een nieuwe baan en voor tijdelijke projecten. Hiervoor bestaan nieuwe HRTech oplossingen zoals in ATS tooling, aparte apps/sites als Part-Up en Teamie, en Agile samenwerktools als Trello en Slack.

De drie bredere valkuilen

Er zijn drie bredere valkuilen die Gartner ziet, waar de organisatie als geheel een oplossing voor moet vinden en waar HR beperkt invloed heeft;

4 - Verandering kost tijd

Als de wereld om ons heen snel veranderd zou je zelf ook wel snel mee willen gaan. En al is men bereid om bepaalde zaken snel te veranderen dan nog kost het veel tijd om de hele organisatie mee te krijgen in een digitale manier van werken. Dit heeft alles te maken met communicatie over de urgentie van een digitale transformatie.

5 - Te strakke regulering

Het is helder dat te starre processen en vergaande regelgeving de snelheid en flexibiliteit die bij een digitale organisatie horen in de weg staan. Iedere organisatie zal zelf moeten uitzoeken welke interne procedures wel en niet werken en hier verandering in durven aan te brengen.

6 - Gebrek aan hulpbronnen

Naast het aspect mensen zijn processen en technologie de hulpbronnen die aangepast moeten worden op een digitale transformatie. Alle IT naar de cloud brengen is niet eenvoudig en misschien niet eens nodig. Processen digitaliseren gebeurd al jaren, daarmee heb je nog geen digitale transformatie. Hiervoor moet men in staat zijn om de processen om te denken vanuit de klant, niet vanuit interne efficiency.

Het gehele rapport is hier te vinden/kopen.

Deel dit artikel
Dit artikel is 75 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter 

  Nieuwsarchief

Corona (1)
Talent Journey (0)
Employer Branding (0)
Cultuur (1)
HRTech selecteren (0)
HRTech implementeren (1)
Onderzoek (23)
Interviews (4)
Persbericht (2)
Kennisbank (11)
Boekreview (0)
Partnerschap (8)
AVG-GDPR (2)
Techniek algemeen (0)
Zelfstandigen/Flexwerkers (0)
Debinars (4)
UNLEASH (23)
HR Praktijk (0)
Demo_Day (23)
Onboard.Amsterdam (1)
Insight #HRTech Review Community (0)
HRTech Taal (1)
Bersin (0)
Fosway (0)
Gartner (0)
Capterra (0)
HRTech Arena domeinen (0)
Recruitment vast (25)
Recruitment flex (28)
On/-offboarding (23)
Achtergrond Screening (9)
HR Administratie (12)
Salarissen (8)
Arbeidsvoorwaarden (8)
Dagplanning & tijdregistratie (10)
Declaraties (7)
Prestatiemanagement (27)
Samenwerken (16)
Opleidingen (26)
Assessments (16)
HR Analytics (18)
Strategische personeelsplanning (10)