Nieuws


3 maart 2018

Onderzoek naar VMS-systemen in Nederland & België


Iedere 2 jaar verschijnt een onderzoeksrapport van het Belgische The Flex Academy (Marleen Deleu) en Nederlandse Flex-Beheer (van Mark Bassie) over inhuursystemen (in het jargon Vendor Management Systemen). Met dit soort systemen kunnen organisaties de administratie van hun complete inhuur organiseren, van uitzendwerk tot en met complexe Statement of Work-arrangementen  (= SOW of aanneming van werk), waarbij complete diensten worden uitbesteed aan externe bedrijven.

Categorie: Onderzoek, Recruitment flex
Geschreven door: Username: markb doesn't exist or feufield is not set

VMS-rapport-2017Overeenkomsten en verschillen

Alle vormen van externe arbeid kunnen vaak in zo'n systeem worden beheerd. In de afgelopen jaren zijn dit soort systemen snel uitgebreid met nieuwe technologie, waardoor ze steeds slimmer worden en steeds meer de inhurende organisatie kunnen helpen.

Alleen is duidelijk dat de ontwikkelingen en de keuzes van de leveranciers van dit soort systemen nogal verschillen. Zo heeft de een fors ingezet op ondersteuning van SOW, terwijl de ander focust op HR Analytics of de ondersteuning van het recruitment van vaste posities in de organisatie.

Dit soort van oorsprong dure en logge systemen ontwikkelen zich snel tot flexibele systemen in de Cloud die ook voor middelgrote organisaties interessant worden. Mobile versions, API's en Robotic Process Automation (RPA) kom je nu veel tegen. En dan komt Artificial Intelligence (AI) er nog aan in de nabije toekomst.

Direct sourcing zonder intermediairs ook vaker mogelijk

Ook interessant  is de trend van  'Direct Sourcing' en daar aan gekoppeld de opkomst van Freelance Management Systemen (FMS). Hiermee kunnen organisaties zelf op zoek gaan naar geschikte freelancers/zzp'ers en/of candidate/talentpools inrichten met interessante kandidaten en dit zonder tussenkomst van intermediairs.

Genoeg te kiezen

Volgens beide onderzoekers valt er dus wat te kiezen en is het ook belangrijk om te kijken naar de eigen behoeften voor de komende jaren samen met de ontwikkelplannen van de leveranciers. Immers wat er nu nog niet is, kan over 1 jaar ineens State of the Art zijn.

Het uitgebreide rapport biedt Inkopers, HR Managers of consultants die met inhuur van externe talenten bezig zijn, een antwoord op de volgende vragen:

  • Wat waren de ontwikkelingen t.a.v. VMS-systemen en hun leveranciers in de afgelopen twee jaren? Wat zijn hun plannen voor de komende periode?
  • Zijn er al systemen die Total Workforce Management (TWM- vast en flex in één systeem) aankunnen?
  • Zijn er nieuwe aanbieders op de markt en wat is er gebeurd met de oudere systemen?
  • Wat betekenen de steeds snellere gaande technologische mogelijkheden voor VMS-systemen?
  • Naast bovenstaande algemene ontwikkelingen is deze keer ook meer specifiek gekeken naar de functionaliteiten voor:
    • Worker Classification, m.n. in het kader van de DBA en uitzendarbeid in België)
    • Het on- en off boarden van inhuurkrachten

Zeven deelnemers aan het onderzoek

Het rapport geeft inzicht in wat 7 leveranciers van Vendor Management Systemen in Nederland en België aanbieden: Beeline, Connecting-Expertise, Connexys, Hays Talent Solutions, Nétive, OneStopSourcing en proUnity. 

Er zijn nogal wat fusies en overnames in dit speelveld geweest. Beeline met IQN, Fieldglass met SAP en recent Bullhorn met Connexys. Naarmate leveranciers in meer landen binnen of buiten Europa worden gebruikt, komen ook de omvang en opzet van de bedrijfsorganisatie naar voren. En dan kan samengaan met een partner een oplossing zijn om snel te kunnen schakelen.

De antwoorden van de 7 deelnemers in het rapport zijn geanalyseerd of in een meer algemene context geplaatst, bijvoorbeeld die van relevante technologische ontwikkelingen, veranderende wetgeving of arbeidsmarkttendensen.

Het rapport is gratis te downloaden bij:

Nederland; Flex-Beheer

België; The Flex Academy

Deel dit artikel
Dit artikel is 86 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter 

  Nieuwsarchief

Corona (1)
Talent Journey (0)
Employer Branding (0)
Cultuur (1)
HRTech selecteren (0)
HRTech implementeren (1)
Onderzoek (23)
Interviews (4)
Persbericht (2)
Kennisbank (11)
Boekreview (0)
Partnerschap (8)
AVG-GDPR (2)
Techniek algemeen (0)
Zelfstandigen/Flexwerkers (0)
Debinars (4)
UNLEASH (23)
HR Praktijk (0)
Demo_Day (23)
Onboard.Amsterdam (1)
Insight #HRTech Review Community (0)
HRTech Taal (1)
Bersin (0)
Fosway (0)
Gartner (0)
Capterra (0)
HRTech Arena domeinen (0)
Recruitment vast (25)
Recruitment flex (28)
On/-offboarding (23)
Achtergrond Screening (9)
HR Administratie (12)
Salarissen (8)
Arbeidsvoorwaarden (8)
Dagplanning & tijdregistratie (10)
Declaraties (7)
Prestatiemanagement (27)
Samenwerken (16)
Opleidingen (26)
Assessments (16)
HR Analytics (18)
Strategische personeelsplanning (10)